۳۰ مهر ۱۳۹۰، ۸:۳۴

60 درصد روستاهای رودبار فاقد آب سالم/ تهیه آب از چاههای غیر بهداشتی

60 درصد روستاهای رودبار فاقد آب سالم/ تهیه آب از چاههای غیر بهداشتی

رودبار - خبرگزاری مهر: به دلیل خشکسالی و عدم وجود شبکه آب آشامیدنی 60 درصد روستاهای رودبار در جنوب کرمان فاقد آب بهداشتی هستند و ساکنان این روستاها آب مورد نیاز خود را از چشمه ها و چاههای آب غیر بهداشتی تامین می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، خشکسالی و عدم وجود زیر ساختهای لازم در مناطق جنوبی کرمان موجب بروز مشکلاتی در تامین آب مناطق روستایی شده است و این بار مشکلات در شهرستان رودبار جنبه پر رنگ تری به خود گرفته است.

عدم بارش باران در سالهای اخیر بسیاری از منابع در دسترس را خشک کرده و از سوی دیگر در بسیاری از روستاها نیز زیر ساخت لازم برای آبرسانی بهداشتی در دسترس نیست و یا به دلیل کمبود بودجه حتی آبرسانی سیار نیز با مشکلاتی مواجه شده است.

طبق آمار منتشر شده 60 درصد روستاهای شهرستان رودبار جنوب کرمان فاقد آب آشامیدنی مناسب هستند که صدها خانوار روستایی را شامل می شود.

این درحالی است که مسئولان مربوطه در استان گفته اند با احداث مجتمع های آبرسانی در حال رفع مشکل این روستاها در جنوب کرمان هستند اما در واقع همچنان بیشترین روستاهای فاقد آب آشامیدنی بهداشتی در این مناطق قرار دارد.
 
 
پس از سفر هیئت دولت به مناطق جنوبی کرمان و آشکار شدن اوج محرومیت منطقه، ستادی تحت عنوان ستاد راهبردی جنوب کرمان تشکیل شد و در نهایت تصمیم گرفته شد این ستاد جلسات خود را در جنوب کرمان و تهران به صورت مستمر تشکیل دهد و در راستای محرومیت زدایی در این مناطق گام بردارد که در سالهای ابتدایی این امر روی داد و اقدامات چشمگیری نیز در بخشهای مختلف صورت گرفت که به دلیل اوج محرومیت جنوب کرمان برخی از این اقدامات به چشم نیامد و همچنان نیازها بر امکانات چیره هستند.
 
سایه محرومیت بر سر روستائیان رودباری/ لزوم تامین آب روستاهای جنوب کرمان
 
هم اکنون نیز فعالیت این ستاد کم رنگ شده است و گویی محرومیت از دید مسئولان از مناطق جنوب کرمان رخت بربسته است اما حقیقت آن است که اوج محرومیت تاریخی جنوب کرمان که طی دهه های اخیر روی داده است نیاز به سالها تلاش و کار دارد تا گوشه های از امکاناتی که در سایر مناطق کشور هزینه شده است و برای مردم محروم جنوب کرمان نیز مهیا شود.
 
یکی از مظاهر محرومیت در جنوب کرمان و به خصوص شهرستان رودبار استفاده 60 درصد روستائیان این شهرستان از آب غیر بهداشتی است که موجب بروز بیماریهای مختلف و کاهش شدید سطح بهداشت شده است مشکلات در این بخش آنچنان ریشه دوانده است که به دلیل کمبود اعتبار حتی آبرسانی سیار به این مناطق با مشکلات فراوان روبرو است.
 
آب غیر بهداشتی تنها گزینه روستائیان
 
مردم این روستاها چاره ای ندارند جز اینکه با طی مسافتهای فراوان خود را به چاههای آب و چشمه های رو باز برسانند و ظرفهای خود را مملو از آبی کنند که هیچ تضمین بهداشتی ندارد و از این آب برای شرب و مسائل بهداشتی و کسب و کارشان استفاده کنند.
 
این روزها کار اصلی زنان رودباری در این روستا ها این است که ظرفها را به روی سر بگذارند و در اطراف روستا برای تهیه آب رهسپار شوند.
 

 
روایت برخی از روستائیان رودبار در این خصوص شندینی است.
 
یکی از روستائیان شهرستان رودبار جنوب گفت: روستای ما 20 خانوار دارد و به دلیل نداشتن لوله کشی آب سالهاست برای تامین آب از آب چاه و قناتهای استفاده می کنیم که موجب بروز بیماریهای مسری در بین روستائیان شده است.
 
وی ادامه داد: استفاده از آب موتور پمپ کشاورزی و آب های چشمه ها و قناتها در این مناطق برای شرب روستائیان به امری عادی تبدیل شده است.
 
محمد زینلی ادامه داد: این چاهها رو باز هستند و همزمان برای شستن لباس، ظرف، کشاورزی، استحمام، دامپروری و هر نیاز دیگری که مردم دارند استفاده می شود.
 
هشدار در خصوص احتمال بروز بیمارهای مسری
 
وی ادامه داد: این آب هیچ گونه کلر زنی و یاد گند زدایی نمی شود و زنها و مردهای روستا هر روز ظرفهای خود را برای تهیه آب به این چاهها می برند و آب مورد نیاز خود را از آنها تهیه می کنیم.
 
یک زن روستایی نیز گفت: از مسئولان می خواهیم فکری به حال روستائیان فاقد آب در جنوب کرمان بکنند، آبی که هم اکنون استفاده می کنیم شور و غیر بهداشتی است تنها برای پخت غذا و دم کردن چای مناسب است.
 
زهرا تیگدری ادامه داد: از همین آب برای تمام احتیاج ها استفاده می کنیم و بارها مردم به دلیل خوردن این آب بیمار شده اند و استحمام روستائیان هم در محل منابع ابی صورت می گیرد.
 
وی گفت: وقتی آب نیاشد بهداشت هم نیست، فکر می کنید وقتی ما آب خوردن را با ظرف از چند کیلومتر آن طرف تر می آوریم آن هم از چشمه و یا چاهی که امکان دارد به هر میکروبی آلوده باشد چگونه می توانیم سطح بهداشت را در زندگیمان بالا ببریم.
 
روستاهای رودبار در شرف پدیده مهاجرت
 
این زن روستایی ادامه داد: بسیاری از مردم برای زندگی بهتر به مناطق دیگر مهاجرت کرده اند و جمعیت مناطق روستایی کاهش یافته است اما تعدادی نیز به دلیل شرایط مالی و زندگی مجبور هستند در همین روستا باقی بمانند به همین دلیل مسئولان باید فکری به حال ما کنند و یا حداقل منابع آب در این روستاها احداث کنند و آب را کلر زنی کنند تا بتوانیم آب آشامیدنی سالم استفاده کنیم.
 
یک مرد روستایی رودباری نیز گفت: بسیاری از روستاها رودبار فاقد سیستم لوله کشی آب هستند و تعدادی نیز با وجود لوله کشی آب ندارند که مسئولان محلی می گویند به دلیل خشکسالی است.
 
احمد سالاری ادامه داد: آبرسانی سیار نیز به برخی روستاها انجام می شود اما نیاز مردم را تامین نمی کند به همین دلیل چاره ای جز خوردن آب غیر بهداشتی نداریم.
 
وی گفت: امکان دارد در آب قنات و چاه حیوانات وحشی نیز بیفتند اما گزینه دیگری برای مردم وجود ندارد.
 
وی با اشاره به اقدامات دولت در جنوب کرمان گفت: از مسئولان می خواهیم اقدامات عمرانی خود را در جنوب کرمان گسترش دهند و شرایط ادامه زندگی و حضور روستائیان در این روستاها را مهیا کنند در غیر این صورت ما چاره ای نداریم جز اینکه کشاورزی و دامپروری را رها کنیم و به شهرهای دیگر برویم.
 
اختصاص بودجه به آبرسانی روستایی در رودبار ضروری است
 
الیاس بازگیر، فرماندار رودبار جنوب در خصوص وضعیت آبرسانی به روستاهای جنوب کرمان گفت: شرایط مناسبی در این خصوص وجود ندارد و و از مجموع روستاها نزدیک به 44 درصد آب بهداشتی و لوله کشی دارند و بقیه فاقد این امکان هستند.
 
وی ادامه داد: در عمده روستاها با این مشکل مواجه هستیم و تا کنون نیز اقدامات فراوانی را برای حل این مشکلات انجام داده ایم که به دلیل کمبود بودجه این موانع همچنان وجود دارد.
 
بازگیر خواستار توجه مسئولان و تامین اعتبار آب شرب و بهداشتی در این روستاها شد و گفت: از سوی دیگر در آبرسانی سیار هم به دلیل همین کمبود اعتبار با مشکلاتی مواجه هستیم.
 
فرماندار رودبار گفت: هم اکنون در این بخش هم میزان مطالبات بیش از مقدروات ما در شهرستان است.
 

 
وی ادامه داد: این وضعیت در دولت نهم و دهم با توجه به اعتباراتی که اختصاص یافته نسبت به گذشته بهبود یافته اما مشکلات همچنان وجود دارد و باید در این خصوص برنامه ریزی ویژه کرد.
 
وی ابراز امیدواری کرد که از 500 میلیون دلاری که وزارتخانه برای آبرسانی روستایی اختصاص داده که استان کرمان نیز از این محل 40 میلیون دلار سهم دارد بودجه لازم به شهرستان رودبار جنوب برای حل مشکل بی آبی روستاها اختصاص یابد.
 
وی به کاهش بارندگی در رودبار اشاره کرد و گفت: زمانی رودبار بعد از بم بیشترین میزان قنات را داشت که تعداد آنها به 200 مورد می رسید که به دلیل عدم بارندگی و خشکسالی اکثر آنها کم آب و خشک شده اند.
 
فرماندار رودبار افزود: خشکسالی صدمات جبران ناپذیری را به کشاورزی و دامپروری مردم رودبار وارد کرده است و باید هر چه زودتر فکری به حال مشکل تامین آب در شهرستان رودبار به خصوص در بخش روستایی شود.
 
کد خبر 1439505

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha